Solucan gübresi üretiminin 7 faydası

Solucan gübresi üretimi toprak solucanlarından tamamen doğal gübre elde etmek için bitki atıklarını dönüştürmenin etkin bir yoludur. Solucan çiftliklerinin solucan gübresi üretimi adına kullanımı atıkların değerli ürün haline getirilmesinin ve bu esnada daha fazla solucan elde etmenin verimli bir şeklidir.

Organik

Toprak solucanlarının ürettiği gübre tamamen organiktir ve herhangi bir zararlı kimyasal içermez ve hiçbir şeyle karıştırılması da gerekmez.

Daha besleyici

Solucan gübresi üretimi ile farklı şekilde fayda sağlanabilecek doğal olarak tasarlanmış bir ürün ortaya konur ve sağlanan en önemli yarar da toprak solucanlarının ürettiği gübrenin kolay bir şekilde köklerden ve bitkilerden sağlanabilmesidir. Kimyasal gübrelerin aksine, solucan gübresi kolayca topraktan içerdiği mukus sayesinde kolay bir şekilde süzülmezler. Bitkilerden daha uzun süre besin maddesi elde edilip maksimum fayda sağlanır.

Mikroorganizmalar

Gübrelerin solucanların gövdelerinden geçmesi sayesinde bakteri ve mikroplarca zenginleşir. Bu da bitkilerin daha dirayetli ve bitkilere zarar veren böceklere karşı dayanıklı olmalarına sağlar. Arttırılmış mikrobik aktivite kuşlar için oldukça cazip bir alan oluşumuna sağlar bu da bitkilere zarar veren böceklerin azalması için etkili olur.

Daha Sağlıklı Bitkiler

Gübrenin bitkileri daha sağlıklı hale getirmesi zirai ilaç kullanımını azaltır. Zirai ilaçların azaltılması, toprağın daha hızlı iyi hale gelmesini sağlar. Zirai ilaçların kullanıldığı döngüye nazaran çok daha elverişli hale gelir. Kimyasal zirai ilaçlar bitki verimini arttırabilir ancak bitki sağlığına dair hiçbir etkileri yoktur. Kimyasal zirai ilaçların sürekli kullanımı toprağın verimsizleşmesine neden olur.

Bitki Yetiştirme

Toprak solucanı gübresinde yer alan hormonlar bitkinin büyümesine yardımcı olur. Tohumların çimlenmesi zenginleşir, bitkinin büyümesi daha güçlü hale gelir ve ekin verimliliği artar. Bitkiler için bu doğal katkı ne yazık ki kimyasal zirai ilaçlarla sağlanamaz. Gübrenin toprak boyunca dağılımı sağlıklı kök büyümesini de sağlamaktadır.

Su tutma

Solucan gübresi üretimi koloidaldir ve kendi ağırlığının dokuz katına kadar su tutar. Bu da çorak dönemlerde oldukça etkilidir. Su organik düzeyde tutulmuş olur bu da bitkide mevcutken yavaş buharlaşma sağlar.

Yavaş Besin Maddesi Salınımı

Kimyasal zirai ilaçlar bitkilere devasa miktarda besin maddesi pompalar ve bu miktarın çoğu da yağmur yağdığında toprakla birlikte yıkanıp gider. Kimyasallar akiferlere nüfuz edebilir ve bu da içme suyunun kirlenmesine yol açabilir. Gübre kullanımı ile bu durumdan kaçınılmış olur ve fazla besin maddesi içeriği bulunmadığından yağmur ile topraktan yıkanıp içme suyuna ulaşmamış olur. Besin maddeleri yerli yerinde kalır ve yavaşça salınır ki bitkiler de gerektiği kadarını uzun bir süre boyunca alabilirler.

Toprak solucanı kullanımı doğal bir ürün ortaya çıkarılmasını sağlar.