Solucan Gübresi - Solucan İçinde Ne Oluyor?

Solucanlar, toprak ve organik maddeyi yedikten sonra, bunlar birkaç temel bölümden oluşan uzun bir sindirim tüpünden aşağıya doğru ilerler. Özofagus, solucanın aşırı kalsiyumdan kurtulması için kalsiyum karbonat ekler. Yiyecek daha sonra kursağa doğru ilerler. Kursak, yutulan taşları kullanarak yiyecekleri küçük parçacıklar haline getirir. Sindirime yardımcı olmak için enzimler eklenir. Malzeme, yiyeceklerin daha fazla sindirilmesi için sıvıların eklendiği bağırsağa doğru ilerler. Bizim bağırsaklarımızda da olduğu gibi, solucan tarafından ihtiyaç duyulan besinler emilir.

Bu ilerleme düşünüldüğünde, normal bir hayvan sindirim sistemi gibi görünüyor, ancak başka bir önemli içerik maddesi mikroplar var. Solucanlar mikrobiyal popülasyonların büyümesi için nem ve pH seviyelerini kontrol eder. Organik maddelerin sindirilmesinde bu mikroplar önemli rol oynar. Solucanlar toprak ve organik madde yutarken büyük miktarda da mikrop yutar. Aslında, mikroplar temel besin kaynağıdır, organik madde değildir. Tüm sindirim sistemi çok verimli değildir ve yutulan yiyeceğin sadece yüzde 5-10'u solucan tarafından emilir. Geri kalanlar, vermicasts veya solucan gübresi olarak adlandırılan mukus kaplı parçacıklar halinde atılır. Solucan atıkları sindirilmemiş bitki materyali, besin maddeleri, toprak ve çok miktarda mikrop içerir. Solucan atıklarındaki (gübrelerindeki) mikrobiyal aktivite, toprakta olana göre 10-20 kat daha fazladır.

Solucan Dışında Ne Oluyor?

Solucan aslında fazla gübre yapmıyor. Solucanın esas yaptığı iş organik maddeyi küçük parçalara ayırması ve mikroplarla karıştırmasıdır. Esas gübreleme işlemi, atıkların solucandan çıkmasından sonra geçekleşmektedir. Solucanın dışında gerçekleşen bu işlem aslında gübreleme sürecinin en önemli parçasıdır. Ticari anlamda düşünüldüğünde solucan gübresi 6 hafta gibi kısa bir sürede hazır hale gelir.

Solucan Gübresinin Kimyasal Analizi

Solucan gübreleri, çevredeki toprağa oranla 5 ila 11 kat daha fazla azot, fosfor ve potasyum içerir. Toprak ve besin maddeleri solucanın içinden geçerken, solucanların bağırsaklarındaki salgılar besin maddelerini daha konsantre hale getirir. Bu tür ifadeler, solucan gübrelerinde besin maddelerinin çok yüksek olduğunu düşündürebilir, ancak sürecin besin maddesi yaratmadığı unutulmamalıdır.

Solucan gübresinin besin düzeyleri geleneksel gübre ile karşılaştırdığınızda, pH ve besin düzeylerinin oldukça benzer olduğu görülür. Aynı girdi malzemesi için solucan gübresi, geleneksel gübreye göre daha yüksek azot, fosfor ve kalsiyum seviyelerine sahiptir. Daha yüksek azot yararlı olabilir, ancak yüksek fosfor seviyeleri bahçede problem yaratabilir. Çoğu toprakta yeterli miktarda kalsiyum bulunduğu göz ardı edilmemelidir. Kimyasal analiz açısından düşünüldüğünde, bahçeler için toprak, fosfor veya kalsiyum açısından düşük olmadığı sürece geleneksel gübreleme yeterli olabilir.