Organik Toprak Hazırlanması

Gübre ve diğer organik malzemeler gibi organik toprak mamüllerinin eklenmesi bahçelerinize ve çiçek köklerinize sonbahar ya da ilkbaharda toprağın sıkışması ile karşı karşıya kalma durumuna karşı yardımcı olur ve besleyici içeriği ile toprağı zenginleştirir. Dahası, sonbahar ve ilkbaharda yapılacak olan temizlikler, çim biçme ve yaprak toplama, organik toprağın gelişimi açısından ideal olan organik malzeme bolluğunun oluşmasını sağlarlar. Yılın her dönemi bu organik malzeme sayesinde besin değeri yüksek ve organik bir toprağa sahip olursunuz.

Toprak Neden Değiştirilir?

Besin içeriğinin istenildiği düzeyde olması için organik toprağın belirli periyotta değiştirilmesi gerekir. Besin içeriği belirli düzeyde olmadan, sebzelerin, meyvelerin, çiçeklerin alanı ve sağlığı risk altındadır. İlaveten su drenajı sorununun giderilmesi adına toprağın değiştirilmesi gerekir. Bu sayede toprağın havalandırılması da sağlanmış olur. Sonbaharda toprağın zenginleştirilmesi bahçenizin organik malzeme içeriği bakımından toparlanma süresini kısaltır. İlkbahar geldiğinde besin içeriği yüksek ve dokusu elverişli bir toprak elde edilir. İlkbaharda toprak değişimi doğrudan bitki yetiştirmeye elverişli ve sağlıklı, besin içeriği yüksek yeni bir toprak elde etmek demektir.

Ne Eklemek Gerekir

Başlamadan evvel organik toprağınızda neyin eksik olduğunu tespit edin. Önceki ekin sezonundaki deneyimlerinizi gözeterek drenaj sorununuz olup olmadığını ya da ne tür toprak sorunları yaşadığınızı göz önünde bulundurup bu sorunları gidermeye çalışın. Toprağınız çok kumluysa, drenaj oldukça hızlı olur ve bu da bitkilerinizi kurutur, bu durumu düzeltmek için organik malzeme içeriğini arttırın ve sezon boyunca bitkilerinizin ve bahçenizin nemli kalmalarını sağlayın. Alternatif olarak, yüksek kil içerikli topraklar düzgün bir şekilde drenaj sağlamaz, çürüyen tohumlar ve köklerin oluşmasına sebep olur ve toprak çok ıslak kalır. Organik toprağın kum ile engellenmesi kilin toprak içinde daha elverişli drenaj oluşturmasını sağlar.

Besin içeriğine dair dezavantajlar ve toprak asiditesinin belirlenmesini sağlayacak bir dizi toprak testi uygulayan bahçe merkezleri vardır. Toprağınızı organik olarak değiştirmeden önce tam olarak neye ihtiyacınız olduğunu saptayabilmeniz açısından bu testlere başvurabilirsiniz.

İpucu: Uzman bahçe danışmanı Rache Klein "toprak testi satın almadan ne tür bir toprağınız olduğuna dair bir fikriniz olsun istiyorsanız, bu hızlı evde uygulanabilir testi düşünün derim. Bahçenizde basit bir şekilde 10 cm kadar kazın ve elverişli miktarda toprak alın. Sıkıştırıp bir top haline getirin. Tınlı toprak sert bir topçuk oluşmasını sağlar ama kolay ufalanır. Killi toprak ise kuruduğunda dahi dayanıklı kalabilen yumuşak bir topçuk oluşturur. Kumlu toprak ise hiç topçuk haline gelmez. Tınlı toprak uygun bahçe toprağıdır, çünkü farklı ebatta toprak parçalarını bünyesinde barındırır."

Çoğu organik malzeme, bahçenizde doğal olarak var olur ki bu da organik bahçe toprağın oluşmasını sağlar. Basit bir çim biçme bile organik bahçe toprağının gelişimini sağlamak için en iyi kaynaklardan biridir. Çimlerinizi ya da dökülen yapraklarınızı muhafaza edin ve toprakta kalmalarını sağlayın. Toprağın ihtiyacı olan besin maddesi içeriği elbette ki sadece çim ve yapraktan elde edilmez ancak özellikle bunlar toprağın hava alabilmesine olanak tanır. Sonraki ilkbahar ve yaz sezonları boyunca büyüyecek olan köklerin sağlığını önemli ölçüde arttırır. Bu da toprağın drenajına önemli ölçüde katkı sağlar.

Oldukça tercih edilen ve bir o kadar da uygun fiyatlı olan organik malzemeler aşağıdaki gibidir:

  • 1. Organik gübre
  • 2. Kum
  • 3. Gübre
  • 4. Kireç
  • 5. Turba yapan yosun
  • 6. Yaprak
  • 7. Talaş

Organik gübre - Victory Garden yazarı James Crockess organik gübreyi "organik malzemelerin havyarı" olarak nitelendirir, bunun nedeni de nem tutabilmesi ve toprak açısından faydalı belirli besin içeriği bakımından oldukça zengin olması ve bu vesile ile organik bahçe toprağını oldukça geliştirmesidir. Gübreli malzemenin besin içeriği zengindir, dayanıklıdır, koyu renklidir ve dokusu iri tanelidir. Besin içeriğinin türü tamamen toprağı ne ile zenginleştirildiğine bağlıdır. Gübrenin besin malzemesi yönünden içeriğinin tespit edilebilmesi adına bir toprak testi uygulanıp ideal katkı malzemeleri tercih edilebilir.

Kum - Ağır toprağa kum karıştırılması toprağın drenajı açısından elverişlidir, gevşeyen toprak köklerin gelişmesine olanak tanır. Çoğu bahçeciler tane boyu sebebiyle inşaat kumunu tercih eder. İnşaat kumundaki taneler sahil kumuna nazaran daha iri tanelidir organik toprağın sıkışmasının azaltılmasına katkı sağlarlar.

Gübre - Kompost gübre, organik bahçeniz için faydaları bilinen önemli bir organic bileşendir. Kompost gübre zengin, kara bir toprağa benzer. Organik toprak drenajını ve nem tutarlılığını artırmak için idealdir. Kompost gübre azot miktarı bakımından zengindir.

İpucu: Taze gübre yüksek amonyak içeriği nedeniyle bitkilere zarar verebilir. Bu sorundan kaçınmak için en az altı ay bekleyen gübre kullanın.

Kireç - Madencilikle oldukça aşina olunan kireç asidite düzenleyici olarak zirai amaçlarla da bahçelerde kullanılır. Bunu da kalsiyum ve magnezyum içeriği ile sağlar. Kullanımı için tamamen toz haldeki şeklinden ziyade, daha rahat çalışma koşulu sağlayan pellet tercih edilmelidir.

Turba Oluşturan Yosun - Turba oluşturan yosun doğal yollarla oluşan bir yosun olup ayrıca bahçelerde kullanılmak için satılmak üzere üretilen bir üründür. Turba oluşturan yosun toprakta adeta bir sünger işlevi görür ve nem tutarak organik toprağın gelişimini sağlar.

İpucu: Sfagnum turba oluşturan yosunlar daha az ayrıştığından ve diğer türlerden daha uzun süre yaşamalarından ötürü mükemmel bir tercih sebebidir. Kullanmadan önce, turba oluşturan yosunu iyice nemlendirin ve akabinde toprağınıza ekleyin.

Yaprak – Yapraklar yavaşça nitrojenin ve potasyumun toprağa karışmasını sağladıkları için oldukça düşük maliyetli bir organik malzemedir.

Talaş - Talaş veya odun parçaları, yontmadan veya biçme ve kesmeden elde edilir. Drenajı geliştirirler ve katıldıkları organik toprağı içerik yönünden zenginleştirirler. Talaş ve ağaç parçacıklarının karıştırılıp toprağa eklenmesi, toprağa hafif ve hava alabilen bir yapı sağlar.

İpucu: Ağaç parçaları tüm diğer organik ek malzemelere nazaran en yavaş çözünme sürecine sahiptir. Toprakta en uzun süre onların dayandığı anlamına gelir.