Basit Bir Solucan Gübresi Üretim Kutusu Nasıl Yapılır

Solucan üretim kutusu oldukça ucuza yapılabilir ve bakımı çok kolaydır. Solucan gübresi üretimi için çeşitli yollar vardır, biz size kapalı bir ortam için basit bir solucan gübresi üretim kutusunu ve bakımını nasıl yapacağınızı anlatacağız.

Solucan üretim kutularını satın almanız da mümkündür. Solucanlarınızın yaz ve kış hava koşullarından çok fazla etkilenmemesi için solucan üretim kutularınızı kapalı bir ortamda bulundurmanız gerekir.

İhtiyacınız olan şeyler

1. İki plastik kutu - biri diğerinin içinde olacak şekilde biri büyük (Uzun) diğeri nespeten küçük (kısa) iki plastik kutu.

  • Daha küçük olanının kapağının olmasına gerek yoktur. Kauçuk veya plastikten yapılmış, 15 inç derinliğinde 25 inç genişliğinde15 inç uzunluğunda bir kutu yeterli olur.
  • Solucanların dışarı çıkmaması için büyük kutunun kapağı olması gerekir. Kutularınızın ve kapağının biraz esnek olması lazım ki, kolayca delik açabilesiniz.

2. Bir matkap - Deliklerin açılması için uygun matkap uçları olan bir matkap gereklidir.

3. Tel örgü (Screening) - Pencereler için kullanılan tipler uygundur - yalnızca kutudaki neme maruz kaldığında paslanması muhtemel olan metalin kullanılmamasına dikkat ediniz. Eğer delikler bu örgülerle kapatılmazsa solucanlar kaçabilir.

4. Su geçirmez yapıştırıcı - Islak olduktan sonra bile tel örgüleri yerinde tutmak için.

5. Parçalanmış kağıt - Kabınızı üç inç derin olacak şekilde dolduracak kadar yeterlidir. Hemen hemen her türlü kağıt olabilir sadece ağır, parlak ve renkli kağıtlardan kaçınmak gerekir.

6. Biraz toprak - Bir miktar yeterli olacaktır. İçinde zararlı kimyasalların bulunmadığından emin olun. Her şey yolunda giderse, solucanlar yakında kendi gübrelerini (kompost) üretecektir.

7. Biraz su - Solucanların gelişmesi için rahat bir ortam yaratmak için kağıdı ve atığı nemlendirmeniz gerekir. Kağıdı ıslatın ve kullanmadan önce içinde kalan suyu boşaltın.

8. Solucan - Atıkları hızlıca tükettiği için bir miktar kırmızı solucan önerilir, ama toprak solucanları da işe yarar. Kırmızı solucanları bizden temin edebilirsiniz. Bir müddet sonra solucan kutuları, büyük kompostların yanı sıra daha fazla solucan üretecektir.

9. Bir mala - Kompostu kutunun içinden taşımak için.

10. Yiyecek artıkları kabı - Sebze ve meyve parçalarını toplamak için kapağı sıkıca oturan küçük bir kap kullanın.

Neden yemeği doğrudan solucan haznesine koymuyorsunuz? Solucanlar yalnız kaldıklarında en iyi şekilde çalışırlar, bu yüzden onları haftada sadece bir kez beslemek en iyisidir. Bir hafta boyunca artık toplamak için yiyecek artıkları kabını kullanın ve solucanları haftalık olarak besleyin.

Kutuları Hazırlamak

Kutuları hazırlamak için yapılacak adımlar aşağıda açıklanmıştır:

  • Uzun kutunun iki yanına üstten 2 inç aşağıda olacak şekilde birer adet 1 inçlik delik açın. Daha sonra kutunun tabanına doğru köşelere yakın bir yerde 4 tane 1/8 inçlik delikler açın.
  • Deliklerin her birinin vinil ağ ile örtün ve su geçirmez yapıştırıcı ile yapıştırın. Bir sonraki basamağa geçmeden önce yapıştırıcının tamamen kuruduğundan emin olun.
  • Uzun kutuyu kısa kutunun içine yerleştirin. Kısa kutuda herhangi bir delik açmayın.

Kağıt, Toprak, Su Ortamının Hazırlanması ve Solucanların Konulması

Parçalanmış kağıdı ve toprağı yeteri miktarda su ile nemlendirin, bu karışımı uzun kutunun içinde 3 inç kadar derinlik oluşturacak şekilde yerleştirin. Solucanlarınızı bu karışımın üzerine ekleyin ve onları beslemeden önce bir gün boyunca bu karışımı kullanmasını bekleyin. Karışımın çok nemli olmasını sağlayın fakat su birikintileri oluşmamasına da dikkat edin.

Solucanların Beslenmesi

Herhangi bir hayvansal yan ürün (yağ, kemik, süt, et vb.) içermeyen yemek artıkları toplayın (sebze, meyve artıkları, ekmek, çay poşetleri, kahve telvesi vb). Solucanlar ince kırpılmış ve küçük parçalara bölünmüş halde olduğu sürece kâğıt parçalarını yiyeceklerdir, fakat plastik, kumaş çay poşetleri, kahve filtreleri veya market ürünlerinin üzerindeki etiketleri yemeyeceklerdir.

Haftada bir kez aşağıdakileri yapın:

  • Atıkları solucan kutusuna götürün.
  • Daha önce kutunun tabanında hazırlamış olduğunuz karışımda mala kullanarak bir çukur oluşturun.
  • Bir avuç parçalanmış kağıdı bu çukura atın.
  • Atıkları kâğıdın üzerine koyun.
  • Atıkları nemli kâğıt ve toprakla kaplayın. Açıkta kalan yiyecekler sinek çeker. Yiyecek artıklarını tamamen örtecek şekilde kağıt parçaları ve toprak ekleyin.
  • Solucanların neleri yediğine neleri yemediğine dikkat edin. Solucanlar tarafından yenmeyen atıkları kutudan uzaklaştırın.
  • Kutunun kapağını kapatın.
  • Yiyecek artıklarını sakladığınız kutuyu yıkayın, gelecek hafta için hazır hale getirin.

Kutunun Bakımı

Her birkaç ayda bir, alt kapta biriken sıvıyı alın ve toprakta gübre olarak kullanın ya da iç mekan bitkilerini sulama olarak kullanın. Solucan bölmesi dolduğunda (yani, kompost deldiğiniz üst deliklerin alt kısmına ulaştığında) şunları yapın:

  • Solucanları diğer tarafa çekmek için birkaç hafta kutunun diğer tarafında besleyin.
  • Bütün solucanların diğer tarafa geçtiğinden emin olduktan sonra, diğer taraftaki compostu toplayın bahçenize gübre olarak serpiştirin. Ayrıca kompost ve solucanları yere serilmiş gazete üzerinde toplayabilirsiniz. Solucanları tekrar beslemeden önce, haftanın sonunda kompostu hasat edin.
  • Eğer solucan kutusunda çok fazla solucan varsa, bir kısmını başka bir kutu hazırlayarak değerlendirin veya bahçe toprağınıza bırakın.